Friday, May 8, 2009

vær kritisk til det du leser - små nyanser gjør forskjeller

Leste i Dagbladet at "Kanadisk kvinne død av svineinfluensa".

I Kanadiske nyheter så kunne ikke legene bekrefte at hun døde av viruset. Sant nok hadde de funnet viruset hos kvinnen, men siden kvinnene hadde en fortid med kroniske helseplager, så kunne det ikke bekrefte at H1N1 var årsaken, og i hvertfall ikke ene og alene, fra Globe and Mail "...medical investigators are still trying to figure out how they caught it and whether it caused Ms. L'Hirondelle's death."

Leser man hele artikkelen i Dagbladet, så kan man jo også få inntrykk av at det sålangt er 2 kvinner som har dødd av viruset, men i skrivende stund så er det ingen, men 1 av h1n1 relaterte årsaker. Fra Dagbladet, "En kvinne er død av H1N1-viruset i Canada. Dermed har den nye influensaen tatt liv i tre land.

45 personer er døde av influensaen i landet der H1N1-influensaen brøt ut, Mexico. I tillegg er to døde i USA. Fredag døde også en kvinne i Canadas vestlige provins Alberta, opplyser...."

Kan jo åpne for feil i oversettelsen fra orginal artikkelen journalisten jobbet med, men av en eller annen grun, så har jeg vodt for å tro det.

1 comment:

  1. Dagbladet er en løssalgs avis som lever og dør ved sine overskrifter. Sensasjonsjournalistikk er bare å forvente.

    ReplyDelete